About

AANLEIDING VOOR DEZE LESSENSERIE

De lessenserie Biomassaconversie is mogelijk gemaakt door donaties van alumni van de Universiteit Utrecht aan de lustrumcampagne van het Utrechts Universiteitsfonds ter ere van de 375ste verjaardag van de Universiteit Utrecht. De campagne was bedoeld om een breder publiek kennis te laten nemen van onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht en dat van groot maatschappelijk belang is.

Het opraken van fossiele grondstoffen en de klimaatsveranderingen die het gevolg zijn van het gebruik van fossiele grondstoffen, dwingen ons te zoeken naar alternatieven. Een van de grootste uitdagingen waarvoor onze maatschappij op dit moment staat, is de vraag hoe we een overgang kunnen realiseren naar een maatschappij waarin we op duurzame wijze gebruik maken van beperkt beschikbare grondstoffen. Die grondstoffen willen we op een zo schoon mogelijke manier omzetten naar gebruiksproducten.

Het duurzaam gebruik van biomassa biedt in dit opzicht veel potentie.  Het slim omzetten van zorgvuldig gekozen biomassa tot chemicaliën, materialen en brandstoffen voor alledag is dan ook een belangrijk onderzoeksthema aan de Universiteit.

Via deze lessenserie willen we leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs kennis laten maken met  wetenschappelijke, ethische en economische vraagstukken rond biomassaconversie. In Utrecht, net als op andere universiteiten in Nederland, wordt hard gewerkt aan de technologische uitdagingen rond biomassaverwaarding, met als uiteindelijk doel een meer duurzame samenleving. We hopen dat leerlingen hieraan in de toekomst hun eigen bijdrage kunnen leveren.

COLOFON

De lessenserie Biomassaconversie is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van de Universiteit Utrecht met dank aan het universiteitsfonds van de Universiteit Utrecht en de alumni van de Universiteit Utrecht. Bijzondere dank gaat uit naar Avantium en Catchbio die filmmateriaal ter beschikking hebben gesteld.

Neem voor vragen over de practicumkist contact op via het bestel/contactformulier op deze pagina.

Het lespakket is met zorg samengesteld en uitgebreid getest. De Universiteit Utrecht kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor oneigenlijk gebruik van het practicummateriaal.

Creative Commons-Licentie

Op alle Biomassaconversie-lesmateriaal van De Praktijk, natuurwetenschappelijk onderwijs i.o.v. Universiteit Utrecht is de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: