Meer weten

VAN GRONDSTOF NAAR EINDPRODUCT

We willen duurzamer met onze aarde en grondstoffen omgaan. Daarom zal biomassa in de toekomst een steeds belangrijker grondstof worden. Die biomassa moet dan wel op een duurzame manier worden gekweekt, geoogst, verzameld en naar de bioraffinaderij gebracht worden.

Foto van Polymer Innovation Blog, polymerinnovationblog.comIn de bioraffinaderij wordt de grondstof gescheiden en worden componenten omgezet in brandstoffen en bouwstenen voor de industrie. Die componenten kunnen van alles zijn; de cellulose waarmee leerlingen  in dit project werken bijvoorbeeld, maar ook andere suikers, eiwitten, vetten, lignine, etc. Daarvan wordt onder meer bioethanol gemaakt  en groene kerosine – maar ook bio-afbreekbare folies.

Om al deze omzettingen zo goed mogelijk te laten verlopen – selectief, snel, zonder veel afval – zijn katalysatoren nodig.  In chemokatalytische processen zijn dat door chemici en chemisch technologen ontworpen. Deze chemokatalytische processen spelen nu al een zeer belangrijke rol in de ‘oude’ petrochemische industrie. Zo komen al onze huidige brandstoffen en de meeste chemicaliën die we vandaag de dag maken, in hun productieproces een katalysator tegen.

ONDERZOEK AAN KATALYSATOREN

De katalysatoren in biotechnologische processen zijn de enzymen in micro-organismen als gist, bacteriën en schimmels. Aan de ontwikkeling van die katalysatoren voor de verwerking van biomassa wordt nog veel onderzoek gedaan.

Foto van Universiteit Utrecht, www.uu.nlBij de ontwikkeling van efficiënte technologie om biomassa om te zetten in brandstoffen, chemicaliën en materialen zijn allerlei specialisten betrokken, van engineers tot chemici, van technologen tot beleidsmakers. In Utrecht doen chemici uitgebreid onderzoek naar nieuwe katalysatormaterialen: hoe ontwikkel je ze, hoe werken ze in reacties met biomassa, hoe stabiel zijn ze? De dure katalysatoren moeten immers wel even mee kunnen gaan. Chemici spelen hiermee een centrale rol in het verduurzamen van onze industrie. Ben je geïnteresseerd in een studie Scheikunde, kijk dan ook eens naar ons Bachelor programma.

BIOBASED ECONOMY

Nederland wil een grote rol spelen in de ontwikkeling van een zogenaamde biobased economy. Er gebeurt in ons land daarom veel op het moment.

  • Catchbio is een groot samenwerkingsprogramma van Nederlandse universiteiten en de chemische industrie op het gebied van chemokatalyse en procesontwikkeling voor biomassaconversie.
  • BE-Basic is een groot samenwerkingsprogramma van Nederlandse universiteiten en de chemische industrie op het gebied van biotechnologie en procesontwikkeling voor biomassaconversie.
  • Meer informatie over groene grondstoffen (met een serie boekjes die je over dit onderwerp kunt aanvragen) vind je hier.
  • Een belangrijk instituut in de ontwikkeling van allerlei processen is Wageningen Universiteit en Research Center.
  • Wil je meer weten over de PEF-flessen die tijdens de les in dit project aan bod komen, kijk dan op de site van Avantium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s